osebnost: Andy.

Andy Warhol, umetnik s posebnim pomenom ali utemeljitelj pop arta, si vsekakor zasluži mesto na mojem blogu. Pisala sem že o najljubši fotografinji in modni oblikovalki, Andy pa je moj najljubši umetnik nasploh.

Verjetno še nisem omenila, da nimam rada zime samo zaradi sneženja, ampak tudi zaradi zimskih športov. Preprosto sem rojena v družini, kjer je smučanje pomembno in precej priljubljeno. Ko sem bila v tretjem razredu osnovne šole in se je v meni začel rojevati otroški uporniški duh, sem se na vsak način morala naučiti bordanja (ali po slovensko: deskanja na snegu – moti me, da v slovenščini to zveni tako neumno). To sem dosegla. In še več, prišla sem tako daleč, da se lahko sedaj celo ponašam z licenco vaditelja. Ha!

Malo sem zaplavala stran, a brez tega ”uvoda” lahko ne bi razumeli bistva zgodbe. Dejstvo je namreč, da me ta šport ne zanima zgolj zaradi njega samega, ampak tudi glede oblikovalskih stvaritev. Bordarska subkultura je namreč zelo izpopolnjena. In kaj ima to veze s pop artom? Veliko. Burton, ki je trenutno eno najprepoznavnejših imen v snowboard industriji, je za sezono 2007/08 v svet spustilo posebno kolekcijo z motivi, ki jih je ustvaril Andy Warhol. Seveda sem ga poznala že od prej, a tista kolekcija je v meni prebudila nekaj več.

V vsem tem času sem odkrila, da se za njegovim imenom skriva veliko skrivnosti, ki ga delajo zanimivega.

Spomladi sem na Dunaju obiskala njegovo razstavo. Galerija Albertina je v javnost postavila kolekcijo Marcedesov, ki pa ni bila nikoli dokončana. To so bila Warholova zadnja dela. Sama sem bila brez besed. Nekaj je, da gledaš stvari na računalniku ali v knjigi, nekaj pa, da original visi pred tabo v vsej svoji veličini. O živahnosti barv pa ne bom niti začela, ker bi se preveč razpisala. Roza je bila namreč božanska.

Nedvomno je ena mojih večjih želja, da bi katerikoli Andyev original visel na steni mojega bodočega domovanja. Za sedaj mi zadostuje, da mojo torbico bogati beležka z rdečim Marcedesovim kupejem, ki sem jo dobila za darilo. Naslednji izziv pa mi predstavlja obisk njegovega muzeja na Poljskem.

Tagi: , , ,

 1. Spomnila si me na tole. :)

  Ena mojih najljubših plošč.

 2. Ooo zanimiva pesem. Nisem vedela, da obstaja kaj takega. Hvala :)

 3. Kaj pa tiste slikce na kirih je Marylin Monroe,…A majo kako posebno zgodbo za seboj? Glede na to, da mam nekje v zadaj v malih možganih, da naj bi bil on precejšen ekscentrik, je moralo biti zanimivo, ko oz. če sta bila z MM na istem mestu ob istem času :D

 4. A veš, da ne vem točno kako je tisto nastajalo. Če sta bila na istem mestu ob istem času, bi res znalo bit zanimivo. Sicer bi rada videla kako je potekalo njegovo ustvarjanje. Warholsko :)

 5. ‘Marilynin diptih’ je Warhol ustvaril po njeni smrti.

 6. No, tega pa nisem vedela. Hvala za pojasnilo.

 7. Jaz sem za naše.

 8. ful dobro!

 9. Pošteno!

 10. “‘Marilynin diptih’ je Warhol ustvaril po njeni smrti.”

  in na podlagi fotografije, ki je ni sam posnel. v bistvu je bi on en tak “copy-paste” umetnik, ki je v bistvu umetnost spravil na nivo komercialnega produkta – all form and no content.

 11. In ali veste, da je idejo o tem, da bi bilo zanimivo ustvarjati vsakodnevne stvari na nenavaden način kupil za 50$?

  Mhm … komercialnost, zato pa tudi pop art. Pop – za množice. Vsi so lahko razumeli njegovo umetnost.

 12. ready-made koncept, na katerem sloni pop art, je bil ob začetku pop arta star približno že 40 let, tako da njegova ideja ni bil nič novega. že leta 1917 je namreč marcel duchamp razstavil navaden pisoar, ki ga je podpisal in trdil, da je umetnost to, kar umetnik za umetnost označi oziroma izbere.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !