world press photo 11.

Razstavo zmagovalcev fotoreporterskega natečaja World Press Photo sem si prvič ogledala leta 2009 v Barceloni (od tam sta tudi zgornji dve fotografiji). Na natečaju vsako leto sodeluje več tisoč fotografov, razstava pa v enem letu obkroži svet in je tako na ogled v 45 državah. Zame so to ene najboljših foto razstav, ki sem jih kadarkoli obiskala. Dojemam pa jih kot opozorilo na svetovno problematiko, ki je marsikomu tuja, čeprav bi jo morali vsi poznati.

Od jutri naprej, bo letošnje zmagovalce gostil tudi Cankarjev dom (v preddverju). Razstava pa bo na ogled vse do 2. januarja.

The first exhibition of World Press Photo contest I have ever visited, was hosted in Barcelona in 2009 (photos above are from there). Each year thousands of photographers are involved in this competition. The exhibition of the winners is then displayed in 45 countries all around the world. This are one of the best photo exhibitions I have ever visited and I perceive them as a warning to the global issues.

This years winners can be also seen in Cankarjev dom (in the lobby) – from tomorrow untill the 2nd January.

Tagi: , ,

 1. Komaj čakam. Vse preveč ljudi gre mimo te razstave in lahko nas res kar malo skrbi…vsaj mladi bi si jo morali ogledati, vendar jih premalo (vsaj glede na moje izkušnje) spremlja te zadeve. Jaz sem bila lani v Bratislavi in Ljubljani in lahko rečem, da mi je malo odprla oči in na stvari gledam drugače – se mi zdi, da vsi blogajo le o modi, lepih stvareh in še čem, nihče pa ne opozori na kaj takšnega. Tako da sem vesela za tole objavo :)

 2. Se strinjam s tabo. Modna fotografija je lepa, čista, popolna, a je en velik fake.
  Tudi jaz jo komaj čakam in slutim, da bom tam videla spet nekaj takšnega, kar se mi bo močno vtisnilo v spomin. Iz Barcelone se namreč najbolj spomnim ožganih obrazov žensk.
  Greš jutri na otvoritev?

 3. vsaka fotografija je v vsakem primeru “fake”.

 4. Ja, grem, skoraj zagotovo. Meni je zgodba za tisto zmagovalno fotografijo res grozna…pa tudi fotografija sama, jo težko gledam. So pa zanimive, vem, da sem čakala WPP razglasitev letos kot neke oskarje :)

  ti greš?

 5. Res je grozna, ja. Ne, žal ne grem. Je ravno tak dan, da ne morem priti v Lj. Se bom pa enkrat oglasila, da si vse natančno pogledam. Upam, da se boš imela fajn :)

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !