chia seeds.

Navdušenje nad bolj zdravimi živili (ne vem, kako bi to drugače poimenovala) se je v meni ustvarjalo počasi. Najprej smo doma olivno olje iz trgovine zamenjali z domačim, nato smo začeli mleko kupovati pri lokalnem kmetu ter kmalu preklopili še na domača jajca in maslo. Razna semena sem si kupovala le občasno, ko se mi je zazdelo. Največkrat so se v moji nakupovalni košarici znašla bučna semena, ki sem si jih dodajala v solato in naj bi ugodno vplivala na mehur, ter pinjole, ki sem jih uporabila pri pripravi domačega pesta. Nedolgo nazaj so se na naši okenski polici pojavila še sveža zelišča/začimbe, kot sta bazilika in peteršilj, v kuhinjski omari pa vrečka chia semen, ki jih že vse od novega leta, vsak dan vsi pridno jemo.

Za nakup chia semen sem se odločila, ker mi jih je priporočila prijateljica, saj naj bi ugodno vplivala na prebavo, s katero sem imela v preteklosti, zaradi uživanja antibiotikov, ne malo težav. Navdušilo pa me je tudi dejstvo, da predstavljajo odličen vir vlaknin, mineralov, antioksidantov, beljakovin in vitaminov. Razne deklaracije hkrati še zatrjujejo, da chia semena vsebujejo več omega 3 maščobnih kislin kot atlantski losos, več kalcija kot mleko in več železa kot špinača. Ravno zaradi teh lastnosti jih uvrščajo v sam vrh superživil. Med raznimi mnenji, ki sem jih našla na spletu, pa sem zasledila tudi to, da precej nasitijo in preženejo lakoto za kar nekaj časa.

Sama dnevno zaužijem zgolj eno žličko semen (nekje sem prebrala, da je to priporočljiva količina), ki jih vmešam v jogurt ali sok. Preden vse skupaj pojem, počakam kakšnih 15 minut, da se namočijo in postanejo želatinasta. Ravno zaradi te želatine so zelo primerna tudi za peko kruha ali kakšnega drugega peciva, saj predstavljajo odličen nadomestnek jajc in masla.

Glede na to, da chia semena dnevno uživam šele dobrih 14 dni, o nekih velikih spremembah ne bi mogla govoriti. Sem pa opazila ugodno vplivanje na prebavo in občutek sitosti, ki od zajtrka traja vse do kosila. Priporočila bi jih vsakemu, saj menim, da je hrana, ki jo danes jemo, zelo osiromašena z vitamini in minerali, mnogi pa še vedno pojedo premalo rib, da bi telo dobilo pomembne omega 3 maščobne kisline, ki jih samo ne more proizvesti. Kakšen vitamin in mineral več pač ne more škoditi.

Chia seeds are known as one of the best superfoods rich in omega 3 fatty acids, antioxidants, proteins, minerals, vitamins and fiber. The seeds also have a positive effect on digestion and body energy.

Just add them to yogurt, smoothie, milk, juice or even salad and leave the dish for about 15 minutes that seeds turn into a gelatin substance. You can also use them as a substitute for eggs and butter in baking bread or pastries.

I would recommend chia seeds to anyone, because I think the food that we eat today is very depleted in vitamins and minerals and a lot of people don’t eat enough fish to get omega 3 fatty acids, which are important for our body.

Tagi: ,

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !